Turkcell, kurumsal müşterilerinin verilerinin Türkiye’de tutulması için yatırımlarına devam ediyor. Olağanüstü Durum Merkezi’ni Ankara’da açan Turkcell’in veri merkezlerinin büyüklüğü 7.000 metrekareye ulaştı.
Türkiye’nin lider iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell, ileri teknolojilerle donatılmış yeni nesil olağanüstü durum merkezini Ankara’da Söğütözü’nde açtı. Tamamı Turkcell mühendisleri tarafından uluslararası standartlara uygun tasarlanan merkez, Turkcell’in kurumsal müşterilerine hizmet verecek.
Tier 3 standartlarına uygun tasarlanan veri merkezi, 96 saatlik kesintide bile çalışmaya devam edebilecek. Lokasyon içerisinde sistem yönetimi için 6, enerji ve altyapı ile ilgili 5 kişi 7/24 hizmet vermek üzere görev yapıyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer açılışta yaptığı konuşmasında “Veri merkezlerinin Türkiye’de gelişimini çok önemsediklerini ve BTK olarak bu merkezlerin ülkemizde gelişimini desteklediklerini” söyledi. Acarer, Türkiye’ de ICT sektörünün her yıl ortalama %10 büyüdüğünü, data trafiğinin ve data miktarının ise çok daha hızla arttığını, bu nedenle data merkezlerinin kapasitelerinin hızla artırılması gerektiğini belirterek özellikle Bilgi Güvenliği ve kişisel verilerin gizliliği açısından, bilişim sistemlerine ilişkin dataların ve Veri Merkezlerinin Türkiye’de bulundurulmasının çok önemli olduğunu vurguladı.
Turkcell Bilgi ve İletişim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz açılışın ardından şunları söyledi: “Olağanüstü Durum Merkezimiz sayesinde verilerini Turkcell’de tutan şirketler felaket anında da çalışmaya devam edebilecekler. Ekolojik dengeye daha duyarlı, ülkenin enerji tüketimine daha az yük yaratan çevreci bir merkezi hayata geçirmiş durumdayız. Dünya klasmanında yazılım ve uygulamalar geliştiren mühendislerimiz, bu kez veri merkezinin tasarımında görev yaptılar. Merkezin tasarımında kabinetten iklimlendirmeye, veri merkezi tasarım ve uygulama alanında da Türkiye’de ilklerini hayata geçirmeye devam ediyoruz. Ankara aynı zamanda bizim bölgesel ihtiyaçları karşılayacağımız bir bulut merkezimiz konumunda. Bu bölgede bulunan müşterilerimiz, uzaktan veri yedekleme, sanal sunucu ve kurumsal e-posta gibi ihtiyaçlarını Ankara’daki yeni nesil veri merkezimizdeki Akıllı Bulut platformundan sağlayabilecekler.”
Merkez 1.000 şirkete hizmet verecek
Anakara’da Söğüzözü’nde kurulan Olağanüstü Durum Merkezi küçük ve orta ölçekli 1.000 şirketin ihtiyacını karşılayabilecek bir kapasiteye sahip. Ankara’daki Olağanüstü Durum Merkezi’nin, şirketler ve kurumların verileri için ikinci bir adres olması planlanıyor. Burada en temel sunucu barındırma ve disk alanı gibi hizmetlerin yanı sıra, yedekleme hizmetleri, sanal sunucular ve birçok yeni nesil bulut servisleri verilecek. Ayrıca siber saldırılara karşı etkin DDOS koruma sistemleri ve güvenlik duvarı ile donatılmış veri merkezinde Turkcell Superonline fiber omurgası ile yedekli erişim altyapısı sağlanıyor.
Turkcell’in Türkiye’de 3 büyük şehirde bulunan veri merkezleri, Söğütözü’ndeki merkezle birlikte toplamda 7 lokasyona çıkmış oldu. İstanbul’da Maltepe, Davutpaşa, Kartal, Dudullu, Yenibosna; Ankara’da Söğütözü’nde; İzmir’de Bornova’da bulunan veri merkezlerinin büyüklüğü 7.000 metrekareye ulaştı.
Yerli Kabinet
Yeni nesil veri merkezinin içindeki kabinetler, Turkcell mühendisleri tarafından tasarlandı ve geliştirildi. Turkcell, artık tüm veri merkezlerinde Türkiye’de üretilen ve Turkcell mühendisleri tarafından tasarlanan bu kabinetleri kullanacak. Üretilen kabinetlerin bölgede ihraç edilmesi planlanıyor.
Söğütözü’ndeki binanın iç bölümlerinin iklimlendirmesi dünyada sayılı “kapalı klima oda” tekniği ile yapıldı. Dünyada AT&T gibi büyük operatörler tarafından kullanılan kapalı klima oda tekniği Türkiye’de ilk kez Turkcell tarafından hayata geçirildi.
Turkcell’in bu veri merkezinin yıllık PUE (Power Utilization Efficiency – Güç Kullanım Etkinliği) ortalaması dünyadaki emsallerini geride bırakıyor: 1.4’ün altında. Bu değer dünyaca tanınmış veri merkezi liderlerine çok yakın. Değerin ölçümlenmesinde toplam güç gereksinimlerini, mekanik soğutma kapasiteleri, kabin başına kilovat değeri, yükseltilmiş zemin alanı ve tesis için kullanılabilirlik seviyesi gibi planlama kriterleri dikkate alınıyor.