Toyota Otonom Sürüş İçin Uyardı: “Acele Giden Ecele Gider”

otonom sürüş

Yapay zeka geliştikçe otonom sürüş kullanan araçlar da gelişiyor. Ancak Toyota, bu gelişmenin aşırı hızlı olduğu konusunda hem kullanıcıları hem de üreticileri uyarıyor.

Her ne kadar dünyanın çoğunluğu yapay zeka tarafından yönetilen tam otonom sürüş için nefeslerini tutmuş beklese de, Toyota Araştırma Enstitüsü CEO’su Gill Pratt, durumun sanılandan çok daha karmaşık olduğunu ve işleri biraz ağırdan almak gerektiğini açıkladı.

Pratt’e göre, tam otonom sürüş anlamına gelen 5. Seviye yapay zekalı otomobil sürüşünün daha yakınında bile değiliz. Ayrıca Toyota, ne zaman bu seviyeye ulaşılacağını öngöremiyor.

Tarihsel olarak bakıldığında, insanlar makinelerden kaynaklanabilecek yaralanma veya ölüm olaylarına sıfır tolerans tanıyorlar. Bu makinelerin asla yaralanma veya ölüme yol açmayacakları anlamına gelmiyor. Açtıklarını biliyoruz. Ancak tasarlanıp kullanıma sunuldukları anda mühendisler ve üreticiler, özellikle ağır sanayi ürünü makinelerde, bu riskleri sıfırlamaya çalışıyorlar. Yapay zeka sistemler ne kadar muhteşem olursa olsunlar, hatadan arındırılmış olmadıklarını biliyoruz. Pratt’e göre hem gerçek hem simülasyon dünya testlerinin yapılıp, 5 Seviye’ye yaklaşmamıza daha uzun yıllar var.

Bu durum tabi ki şaşırtıcı değil. Tesla gibi şirketlerin kullanıcılara sundukları otomatik pilotlu araçlar yalnızca çok spesifik durumlarda, o da genellikle sürücüye yardımcı olmak amacıyla yapay zeka kullanıyorlar. Sürücü müdahalesi bulunmadan otomobili sürmek için yine yapay zekanın çok iyi tanımlanmış bazı koşullar içerisinde olması gerekiyor. ancak, günümüzde geldiğimiz teknoloji, özellikle yeni ve gelişmiş araç sensörlerinin kullanımı, sürücünün gözünden kaçabilecek detayları belirterek veya insan müdahalesi için artık çok geç olan durumlarda kontrolü ele alarak olası kazaları engellemeye başladılar bile.

Pratt, aynı zamanda insanların da bu seviye bir yapay zekaya hazırlanmaları gerektiğini söylüyor. Tüm otomobil kontrolünü kendi başına yapan yapay zekalı araçlar ortaya çıktığında, insan kullanıcıların onlara çok da güvenmemelerini ve tedbiri elden bırakmamaları gerektiğinin öğretilmesi gerekiyor. Pratt, 5. Seviye’ye ulaşılması için “on yıllar” geçmesi gerektiğini söylüyor. Ancak şu bir gerçek ki, eninde sonunda 5. Seviye’ye ulaşılacak. Böyle bir durumda bizim çocuklarımız veya torunlarımız çok farklı bir ehliyet sınavına girebilirler.

Ne Kadar Galaxy Note 7 Kaldı?