Toyota Corola İnceleme!

2013 Toyota Corolla Furia Concept 7

Daha önce de araba parçaları, otomobiller için çeşitli teknolojiler üretse de Dünya’nın bir numaralı üreticisi konumunda olan Toyota’nın kuruluşu 1937 yılına dayanıyor. Yıllar geçtikçe Toyota’nın gücü arttı. Günümüzde 350 binden fazla kişiye istihdam sağlayan Toyota; Lexus’un sahibi, Daihatsu’nun büyük ortağı ve pek çok ilke imza atmış dev bir şirket. 0 stok projesiyle tüm dikkatleri üzerine çeken Japon devinin, en büyük kozu Avrupa.

Toyota Corolla Euro spec 2
Amerika ve Japonya’da satış rekorları kırmış Toyota Corolla. Toyota tarihinin dönüm noktası 1966 yılı oldu. 1966 yılında dünyanın gelmiş geçmiş en çok satan otomobili Corolla doğdu.
Corolla’nın ismi en az kendisi kadar ilgi çekiciydi. Corolla, Latince’de “Çiçek Taç” anlamına geliyordu. 2000 yılından 2008 yılına kadar sadece Kuzey Amerika’da 4 milyondan fazla Corolla üretildi. Türk tüketicisi de Corolla’yı bağrına bastı. Geniş bagaj hacmi, sedan tasarımı, servis kalitesi ve sorunsuzluğu ülkemizdeki kullanıcılar için biçilmiş kaftandı. Özellikle yedinci nesil spesifik bir anlama sahipti. Zira yedinci nesil Corolla Adapazarı Fabrikası’nda üretilecekti.

Burada üretilen araçlar, Avrupa’ya da ihraç edilecekti. Corolla ebat olarak firmanın amiral gemisi Camry’i çağrıştırıyor; hatta öyle ki tasarımcı Akihiko Sato bile Corolla’yı “Mini Camry” olarak tanımlıyordu.

7. Nesil Toyota Corolla

Sedan, Hatchback ve Station versiyonları ile piyasaya çıktı. Olgun görünümü ile Türk kullanıcısının haklı beğenisini kazandı. 1.3 ve 1.6 litre benzinli ve karbütaratörlü motor seçenekleri ile alternatif yaratmayı başardı.

Ön koltuklar, zamanına göre konforlu ve başarılıydı. Yan destekler yeterliydi. Pedallar ise hissiz ouşuyla eleştiri topladı. Direksiyon his ve rahatlık bakımınından kullanıcıları memnun etti. Bagaj hacmi ise şimdiki kompakt otomobillerle karşılaştırıldığında bile fazlasıyla yeterliydi: 420 litre. Donanım, Corolla’nın belki de en güçlü yönüydü.

Elektrikli ön-arka camlar, hidrolik direksiyon, yatan arka koltuklar, 1995 yılında sonra çift hava yastığı ve 1997 yılından sonra sunulan ABS Corolla’yı zirveye taşıdı.

Elbette Corolla’nın Japon otomobillerine has zayıflıkları vardı. Bunlar arasında sert plastik kullanımı, zayıf işçilik (tıkırtı sesleri rahatsız edecek düzeye ulaşabiliyordu) ve lastik sesinin kabine dolması sayılabilir. Pas diye bir sorunu olmaya otomobilin aks ve direksiyon sistemleri de fazla problem çıkartmıyor.

8. Nesil Toyota Corolla

8.Nesil Toyota Corolla, maalesef kasa tasarımı itibariyle tam bir başarısızlık örneğiydi. 7.neslin olgun tasarımı gitmiş, yerine 4 far tasarımlı ilginç bir araç ortaya çıkmıştı. Bu tür bir tasarım belki Japonya için kabul edilebilirdi ancak iş Avrupa ve Türkiye’ye gelince satış rakamları açısından fiyasko yaşanması kaçınılmaz oldu. Her ne kadar Toyota çeşitli makyaj operasyonlarına başvursa da, 8.neslin hoş olmayan imajı, Corolla’nın zirveye oynamasına sekte vurdu.

10. Nesil Yoyota Corolla (2007-2013)

10.Nesil Toyota Corolla, 11.Nesil ortaya çıkana kadar en olgun ve en şık Corolla oldu. Bu versiyon Toyota Camry ile özellikle tasarım açısından büyük benzerlikler gösteriyordu.Araç, 4 kapılı sedan ve 5 kapılı Station kasa seçenekleri sunuyordu. Hatchback model ise Auris ismini almıştı. Dış tasarımı gibi gibi iç mekanı da başarılıydı. Yer yer sert plastik kullanımına rağmen, işçilik üst düzeydeydi. Konsol biraz sade görünüyordu ama uçaklarda kullanılan ve göz yormayan opitron göstergeler artı puan alıyordu.

Firma dersini iyi çalışmış ve iç mekan ferahlığı açısından sınıfının liderleri arasına girmişti. Corolla, 1.4 litre dizel, 1.6 litre benzinli VVT-İ motor seçenekleri kullanıcılarla buluşturdu.
1.6 litre motorun performansı tatmin edici olmaktan öte, son derece parlak. 124 beygir gücüne sahip motorun, 100 kilometre hıza ulaşması 10 saniyenin altında gerçekleşiyor.

Bu üstün performansa sahip olsa da cimri yapısıyla da beğenimizi topluyor. Bunda “Shift” adı verilen ve gereken hız ve devirde vites değiştirilmesini öneren sistemin payı büyük.
Corolla’nın süspansiyonu önceki nesillere kıyasla yumuşak ve konfor odaklı. Süspansiyonyumuşak olsa da yol tutuş tatminkar.

Hep bahsettiğimiz lastik gürültüsü, 10.nesil Corolla’da da “maalesef” eksi puan olarak yer alıyor. Yine bu sorunun minumuma indirgendiğini söylememiz şart. Frenler güçlü ve ilerleyen kilometrelerde sorun çıkarmıyor.

Pas sorunu yok denecek kadar az. Pedallar hassas olmasına rağmen debriyaj sorunlarına rastlanmıyor. Motor ise Japon işçiliğinin kusursuz temsilcisi gibi.

11.Nesil Toyota Corolla’nın piyasaya çıktığı ve 10.nesilin fiyatının gerilediği şu günlerde, araç kesinlikle iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.