Stonehenge hakkında yeni bir keşif ortaya çıktı!

Stonehenge hakkında yeni bir keşif ortaya çıktı!

Arkeologlar, Stonehenge hakkında gündeme oturan bir araştırma yaptı. İngiltere’nin Wiltshire kentinde bulunan yapının iç çemberini oluşturan taşların kaynapı bulundu. Elde edilen bilgilere göre yapıt, 240 kilometre uzaklıkta bulunan farklı bir taş çemberdeki kayaların sökülmesiyle oluşturulmuş olabilir.

1986 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilen, İngiltere’nin Wiltshire kenti Salisbury Düzlüğü’nde bulunan Stonhenge, her biri yaklaşık 4,1 metre yüksekliğinde, 2,1 metre genişliğinde ve yaklaşık 25 ton ağırlığında dikili taşlardan oluşan bir çemberden meydana geliyor.

Dev taşların bir araya gelerek oluşturdukları Stonehenge isimli yapıt insanlık tarihinin en çok merak edilen yapıtlarından biri. Yapıt hakkında cevaplanmamış pek çok soru var ve arkeologlar yıllardır bu yapıtın gizemini çözmek için çeşitli araştırmalar yapıyor. Yapılan son çalışmalarla birlikte yapıtın gizemi çözülmeye başlıyor. Son araştırmalara göre Stonehenge’i oluşturan ve yapının iç kısmındaki çemberde konumlanan taşlar, Waun Mawn isimli ve yaklaşık 300 kilometre uzaklıkta bulunan başka bir çemberden sökülerek bizzat o bölgeye getirilmiş.

Stonehenge hakkında yeni bir keşif ortaya çıktı!

Waun Mawn, Stonehenge ile bolca ortak noktası bulunan ancak tarihi çok daha eskiye dayanan bir yapı. Waun Mawn’da ağırlıkları tonlarca olan dev dikili taşlardan oluşuyor. Waun Mawn ile Stonehenge’in bir diğer ortak noktası ise her iki çemberin de çapı yaklaşık olarak 110 metre ve her iki çemberin dizilimi güneşin hareketlerine göre konumlandırılmış durumda. Bu benzerlikler dışında, bazı dev taşların Waun Mawn’dan taşındığının en büyük kanıtı olarak ise Stonehenge’de bulunan bazı taşların Waun Mawn’da bulunan izlerin ölçüleriyle tam olarak uyuşuyor olması.

Mike Parker Pearson tarafından yürütülen çalışmanın yazarlarıi Waun Mawn’daki sökülmüş taş daireyi deneme yanılma yoluyla keşfettiklerini açıkladı. Galler’deki kaya parçalarının da  2010 yılında bir taş çemberin parçası oldukları düşünülüyordu, ancak ilk jeofizik çalışmaları sonuçsuz kaldı ve araştırmacılar enerjilerini başka bir yere odaklamaya karar verdi.

Kutudan hıyar çıkma devri sona eriyor: E-ticaret siteleri sıkı denetime alınacak