Samsung Galaxy S8 inceleme

samsung galaxy s8 1

#İŞBİRLİĞİ

Samsung, Galaxy S7 ile büyük bir başarı yakalamıştı. Şimdi de Galaxy S8 ile bu başarıyı katlamak istiyor. Gözünü zirveye diken ve yüksek fiyatı ile karşımıza çıkan Samsung Galaxy S8 ’in artıları ve eksilerini sizler için derledik.

Yeni nesil akıllı telefonlara baktığımızda bir önceki nesille göre pek bir değişikliğinin yaşanmadığını söyleyebiliriz. iPhone ile başlayan akıllı telefon furyası, bugünlerde heyecanını kaybettiğini görüyoruz. Son 10 yıla baktığımızda, 16:9 boyutunda bir dokunmatik ekranın kalın veya ince bir çerçeveye takıldığını ve piyasaya akıllı telefon olarak satıldığına şahit oluyoruz. Tüm modeller artık birbirlerine çok benziyorlar. Kullanıcıları ciddi  heyecanlandıran bir yeniliğinin olmadığı bir gidişata doğru gidiyoruz.  En azından bugüne kadar.

Samsung, Galaxy S8 ile işte bu gidişatı kırmak istiyor. Bu yüzden de ilk olarak 16:9 format yerine 18,5:9 formatını kullanarak fark yaratıyor.  Kasa sisteminin kenarları inceliyor ve Galaxy S6 Edge’den bildiğimiz yuvarlatılmış ekran ile neredeyse görünmez oluyor. Ele çok daha iyi oturan bu tasarım, uzatılmış boyut sayesinde çok daha şık duruyor. Bundan da önemlisi ise 5.8 inç ekranın tek el ile rahatlıkla kontrol edilebilmesi. Galaxy S7 Edge ile kıyasladığımızda genişlik olarak da ince olduğunu söylemek mümkün. Galaxy S8, elbette su ve toza karşı dayanıklılık gösteren IP68 sertifikasına sahip.

s8 3

Infinity ekran farkı

Samsung Galaxy S8, 18,5:9 formatında Infinity Display olarak adlandırdığı bir ekrana sahip. Bu ekran Samsung tarafından adlandırılan QuadHD+ yani pek alışık olmadığımız 2960×1440 piksel çözünürlükte çalışıyor. Bu ekranın önemli bir avantajı 658 ppi piksel yoğunluk değeri ile oldukça keskin ve net görüntüler oluşturulabilmesi. VR gözlük kullanmak isteyen kişiler için bu çok önemli bir avantaj. Normal kullanıcılar içinse gereğinden fazla. Samsung S8, bu yüzden normal kullanıcılar için Full HD yani 2220×1080 piksel çözünürlüğünde kendisini ayarlıyor. Menüde yer alan Performans modunu aktif ettiğinizde QuadHD+ çözünürlüğüne geçiyor.

Samsung S8’in çözünürlüklerle oynayabilmesi elbette önemli. Ama ondan önemlisi parlaklık, kontrast ve renk derinliği değerleri.  741 Candela’lık parlaklık değeri ile S7 den daha yüksek. 9227:1’lik kontrast ve geniş renk derinliğinin de yüksek olması (HDR) bu ürünü neredeyse rakipsiz kılıyor. Bu yüzden olsa gerek Samsung S8, daha çok televizyonlarda bildiğimiz UHD Premium logosunu taşıyabiliyor.

s8 2

Parmak izi ve göz tarama sensörü

Samsung Galaxy S8, neredeyse çerçevesiz bir tasarıma sahip. Durum böyle olunca, o alıştığımız Home tuşuna yer kalmadı. Home tuşu, birçok Android telefonda olduğu gibi ekranda sanal olarak görünüyor. Daha doğrusu Home tuşu ekranın altında gizli. Bunun en büyük dezavantajı, Home tuşunu parmağınıza hissedemiyor olmanız.

Samsung, tıpkı Apple’ın 3D Touch teknolojisi gibi, basma hissiyatı olan bir alanı oluşturmuş durumda. Ama burada kullanılan teknoloji ne yazık ki Apple kadar başarılı olmadığını söylemeliyiz. Bu teknolojide aldığımız hissiyat gerçekten çok düşük. Durum böyle olunca Parmak izi sensoru de yer değişti. S8’in arka yüzeyinde olan Parmak izi sensoru, ortada bulunan kamera lensinin sağ tarafında yer alıyor. Bu esasında alışılması gereken bir durum. Yaptığımız denemelerde, parmağımız parmak izi sensoru yerine hep kamera lensinin üzerine geldi.

Samsung Galaxy S8, parmak izi sensorunda ne yazık ki istediğimiz etkiyi veremedi.  Buna karşın göz tarama özelliği ile de hepimizi şaşırttı. Ön tarafta, göz taramayı yapan ikinci bir kamera bulunuyor. Bu kamera parmak izi sensorundan farklı olarak oldukça hızlı ve etkili çalışıyor. Gözlük takan insanlarda da verimli çalışan bu kamera, ne yazık ki güneşli ortamlarda ciddi zorlanıyor.

samsung galaxy s8 3

Performans

Samsung Galaxy S8, ev yapımı 10 nm mimarisinde Exynoss 8895 işlemcisini kullanıyor. Sekiz çekirdekli olan bu işlemci ilk dört çekirdeğini 2.3 diğer dört çekirdeğini de 1.7 GHz sistem hızında çalıştırıyor.  Yaptığımız denemelerde, Galaxy S8 ile yaşanması gereken performans artışının Galaxy S7’den çok daha performanslı olmadığını gördük. Hatta bazı testlerde A10 Fusion işlemcili iPhone 7’nin daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Tek çekirdek performansı istenilen etkiyi vermemesine rağmen, çoklu çekirdek performansında Galaxy S8 tüm rakiplerini geride bırakıyor. Bunun anlamı çoklu çekirdek kullanan uygulamalarda yüksek bir performans elde edebiliyorsunuz.

3000 mAh’lik bir pil kullanan Samsung S8, tam yük altında yaklaşık 9 saat’den fazla çalışabiliyor. Değiştirilemeyen bu pil, kablosuz şarj teknolojisi ile hızlı şarj olabiliyor.

samsung galaxy s8 2

Kamera

Galaxy S8’in kamerası değişmedi. S7 de kullanılan kamerayı kullanan S8, 12 MP’lik sensorü ile otofokus özelliğine sahip. Ön kamera 5 MP’den 8 MP’e yükseldi ve bu kamera da otofokus özelliğine kavuştu.  Galaxy S8’in kamera performansı, S7 ile kıyaslandığında, ciddi bir  artış göstermiyor. Galaxy S8 tıpkı S7 gibi loş ortamlarda zorlanıyor. Detayları zayıf ve sarı tonlama ile gece çekimi yapan Galaxy S8, ne yazık ki iPhone 7’ye yaklaşamıyor. Gündüz çekimlerde ise herkesle yarışabilecek duruma geliyor. Rakiplerinin kullandığı ve fark yaratmayı başardıkları Dual kamera teknolojisi ne yazık ki Galaxy S8’de tercih edilmiyor.

s8

Sonuç

Samsung Galaxy S8, sıradışı bir tasarıma sahip.  Bu seri Galaxy S6’dan beri çok sağlam bir işçilik ve malzeme kalitesi ile üretiliyor. Kasa sistemi darbelere karşı güçlendirilmiş durumda. Bundan dolayı da bu ürünün içini açmak neredeyse imkansız. Ancak bu alanda eğitim almış profesyonel kişiler Galaxy S8’e kısıtlı da olsa müdahale edebilirler. 4 Gbyte bellek ve 64 Gbyte’lık kapasite ürüne çok büyük bir güç katıyor. Kapasitenin microSD kart ile arttırılabilmesi de önemli bir avantaj.

Bizim beğendiğimiz diğer bir özellik  S8’de kullanılan Bluetooth 5.0 teknolojisi sayesinde iki farklı kaynağa aynı anda müzik aktarılabiliyor olması.

Galaxy S8, donanım birleşenleri açısından fazlasıyla zengin. Sıra dışı ekranı ele çok iyi oturuyor ve LG G6’dan daha iyi bir izlenim bırakıyor. Bu kadar çok teknoloji entegrasyonuna rağmen kameranın daha iyi olmasını beklerdik. Arka kısımda bulunan parmak izi sensörünün kullanımına da ciddi alışmak gerekiyor.

Bundan da önemlisi Samsung’un S8 için uyguladığı fiyat politikası. İlk zamanlarda çok yüksek bir fiyat ile lanse edilen S8, iPhone’un satışlarını hiçbir şekilde etkileyemedi. Beklentileri karşılamamış olmalı ki ciddi bir fiyat indirimine giden S8, Huawei P10, LG G6, Sony Xperia XZs ve HTC One X10 adlı ürünlere  hayatı fazlasıyla zorlaştıracak gibi görünüyor.

samsung galaxy s8 1

Teknik Özellikler

İşlemci: Exynos Octa Core 8895 (4×2.3 GHz+4×1.7 GHz)
Ekran: 5.8 inç 2960×1440
Bellek/kapasite: 4 / 64 GByte
Kamera ön/arka: 8 / 12 MP
Boyut: 148,9×68,1×8 mm
Ağırlık: 152 gr

“Bu incelemesini yaptığımız ürün, ilgili marka tarafından kurumumuza sağlanmıştır.”

Samsung Galaxy S8 fiyatını neden düşürdü?