OmniVision, yüksek performanslı akıllı telefon kameraları için tasarlanmış yeni 50 MP CMOS sensörü OV50X’i tanıttı.
1 inç optik formata sahip bu sensör, 1,6 µm’lik piksel boyutlarıyla donatılarak mobil dünyada tek pozlamada yakalanan yaklaşık 110 dB’lik en geniş dinamik aralığı (HDR) sunuyor. OV50X, dört piksellik gruplamayı (4‑in‑1 binning) etkinleştirerek 12,5 MP çözünürlükte saniyede 180 kare (fps) ve üç kanallı HDR ile 60 fps video çıkışı sağlayabiliyor. 8K video kaydını destekleyen sensör, aynı zamanda çift analog kazanç (DAG HDR) ve sensör üzeri kırpma (digital zoom) özellikleriyle üst düzey mobil çekimler vaat ediyor.
OmniVision’ın patent bekleyen TheiaCel çoklu pozlama algoritması, çarpıcı bir HDR performansını gerçek zamanlı önizleme ve video kaydına taşıyor; böylece zorlu ışık koşullarında bile gölgeler ve parlak bölgeler arasında detay kaybı yaşanmıyor. %100 Dörtlü Faz Algılama (QPD) kapsama, ultra hızlı ve doğru otomatik odaklama sağlarken, PureCel®Plus‑S yığılmış kalıp teknolojisi düşük ışıkta gürültüyü azaltıp sinyal gücünü artırıyor.
OmniVision Pazarlama Müdürü Takuritsu Li, “OV50X, zorlu aydınlatma koşullarında bile ayrıntıları, renkleri ve kontrastı gerçek anlamda öne çıkararak profesyonel düzeyde bir mobil fotoğraf deneyimi sunuyor” diyor. Seri üretime 2025’in üçüncü çeyreğinde geçilmesi planlanan OV50X, özellikle amiral gemisi telefonlarında görüntü ve video kalitesini bir üst seviyeye taşımak isteyen üreticilerin radarında olacak.
Bu arada Sony de 100 MP ve 200 MP akıllı telefon sensörleri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. 100 MP modelin Snapdragon 8 Gen 4 (Elite 2) ve Dimensity 9500 tabanlı cihazlarda yaygınlaşması; 200 MP sensörün ise Çin pazarındaki üst seviye telefonlara detay ve renk doğruluğu getirmesi bekleniyor. Böylece mobil fotoğraf teknolojisi, piksel sayısından çok, sensör mimarisi ve sinyal işleme inovasyonlarıyla evrimini sürdürecek.