Okyanus dünyası keşfedildi! 100 ışıkyılı uzakta!

ABD uzay planları

Bir araştırma ekibi yakın zamanda Dünya’dan yaklaşık 100 ışıkyılı uzaklıkta, tamamen suyla kaplı olabileceğine inandıkları bir gezegen keşfettiler.

Okyanus dünyası keşfedildi! 100 ışıkyılı uzakta! Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’ne (NASA) göre, TOI-1452 b olarak adlandırılan gezegenin Dünya’dan %70 daha büyük olduğuna inanılıyor ve yüzeyinde sıvı halde su bulunan gezegen ısının ne çok sıcak ne de çok soğuk olduğu bir “Goldilocks bölgesinde” bulunuyor.

Montreal Üniversitesi liderliğindeki araştırmacılar ekibi, NASA’nın Transit Exoplanet Survey Satellite (TESS) gözlemlerini kullanarak bir “süper-Dünya” keşfettiğini duyurdu. Bir basın açıklamasına göre, ABD uzay ajansı, “Daha fazla araştırma ilginç bir olasılığa ışık tutabilir: gezegenin bir ‘su dünyası’ olabileceği.

Gezegen, Dünya’dan kabaca beş kat daha ağır ve yoğunluğu, “çok derin bir okyanusa” sahip olmakla tutarlı. Ancak gezegen atmosferi çok az olan veya hiç olmayan büyük bir kaya da olabilir. Basın notu, “Hidrojen ve helyum atmosferine sahip kayalık bir gezegen bile olabilir” dedi.

NASA Artemis 1 roketi testine başladı

TOI-1452, kırmızı cüce yıldızının etrafında yaklaşık 11 günde bir dönüyor. Aynı zamanda, iki yıldızın, kendi Güneşimizden Plüton’a kadar olan mesafenin kabaca iki buçuk katı uzaklıkta birbirlerinin yörüngesinde dolandığı ikili bir yıldız sisteminin yörüngesinde.

Okyanus dünyası keşfedildi! 100 ışıkyılı uzakta!

Ayrı bir şekilde The Astronomical Journal’da yayınlanan bir araştırmaya göre, Montreal Üniversitesi’nden Charles Cadieux, “TOI-1452 b, bugüne kadar bulduğumuz bir okyanus gezegeni için en iyi adaylardan biri” dedi. Çalışmanın baş yazarı olan Bay Cadieux ayrıca, “Yarıçapı ve kütlesi, Dünya gibi temelde metal ve kayadan oluşan bir gezegen için beklenenden çok daha düşük bir yoğunluğa işaret ediyor” diye ekledi.

nasa astronot 3

Analiz, suyun gezegenin kütlesinin %30’unu oluşturabileceğini öne sürüyor. Bu Titan veya Ganymede gibi bazı güneş sistemi uydularına benzer bir oran.

NASA korkutucu bir problemle karşı karşıya

Şimdi, TOI-1452 b’nin sulu olup olmadığından emin olmak için bilim adamlarının, güçlü James Webb Uzay Teleskobu’nu (JWST) kullanarak ona bakmaları gerekecek. Gezegen, kolayca görülebilecek kadar Dünya’ya yakın olduğundan ve gökyüzünün teleskopun yıl boyunca görebileceği bir bölümünde yer aldığından gözlem için mükemmel bir aday.

ROG Flow X16 : Liderliğe oynayanlar için tasarlandı