Mobil abone sayısı 83 milyonu aştı

mobil abone sayisi 2

Türkiye’de mobil abone sayısı 83 milyonu aştı. Bu 83.6 milyon kayıtlı bulunan ülkemizde oranın neredeyse yaygınlığın yüzde 100’üne ulaştığını gösteriyor.

Mobil abone sayısı her sene katlanarak artarken son gelen bilgilere göre 2021 yılında bu yıl 83,5 milyona ulaştı. Bu mobil abonelerin 77 milyondan fazlası 4.5G hizmeti alan abonelerden oluştu. Operatörlerin gelirleri de yüzde 15’lik bir artış gösterdi. Bu artışın nedenlerinden biri de corona virüs salgının ortaya çıkması oldu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yılın ilk çeyrek raporları paylaşıldı. “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu” yayımlanırken bazı veriler oldukça şaşırttı.

Mobil abone sayısı 83 milyonu aştı

Her ne kadar dile getirilmese de pandemiden en kazançlı çıkan firmalardan bazıları GSM operatörleri oldu. Abone sayısının artması, kullanım oranlarının artmasının dışında evden çalışma ile birçok giderini minumumda tutarak kazancını beklenilenden de fazla artırdı. Durum böyle olunca raporlara göre Haberleşme sektörü pandemi etkisiyle en çok kazandıran sektörlerden biri oldu.

Yılın birinci çeyreğinde operatör gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19’un üzerinde arttı. Yatırımlar da aynı dönemde yaklaşık yüzde 13 artış kaydetti.

Dijitalleşme ve yeni nesil hizmetlerin yaygınlaşması açısından kritik öneme sahip olan fiber altyapı yatırımları, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 10’a yakın büyüdü.Veri kullanımı bakımından yılın ilk çeyreğinde sabit abonelerin aylık kullanımı 197 gigabaytı geçerken, mobil tarafta ise ortalama 9,8 gigabayt, 4,5G özelinde 11,1 gigabayt oldu.

Android 12 alacak cihazlar belli oldu