Microsoft Korsanlara Ateş Püskürüyor

Microsoft, yasal olmayan Microsoft Windows Orjinallik Sertfikası (COA) etiketleri ve kurtarma araçlarının satışını yapan şirketlere karşı başlattığı mücadeleyi tüm hızıyla sürdürüyor. Son olarak Verisil Bilgisayar Elektronik İletişim Teknolojileri ve Yayıncılık Dış Tic. Ltd. Şti’yekarşı Microsoft’un marka haklarını ihlal ettiği iddiası ile tazminat davası açıldı. 

Microsoft, ülke ekonomisine zarar veren korsan yazılım ile mücadele konusundaki çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Yürütülen bu çalışmalar kapsamda ikinci el Microsoft Orijinallik Etiketlerini (COA) kullanmaktan ötürü verilen ceza kararları Türkiye’de yasal olarak hizmet veren ve satın alan kişilerin korunmasına katkı sağlıyor. Microsoft’un yürüttüğü bu mücadeleye bir yenisi de Verisil Bilgisayar Elektronik İletişim Teknolojileri ve Yayıncılık Dış Tic. Ltd. Şti’ye (Verisil) karşı açılan tazminat davası ile eklendi. Microsoft’un vekilliğini yapan BTS Avukat Ortaklığı avukatları Kartal Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde Verisil’e karşı yasal olmayan Microsoft Windows Orjinallik Sertfikası (COA) etiketleri ve kurtarma araçlarının birlikte satışını yaptığı ve böylelikle Microsoft’un marka haklarını ihlal ettiği iddiası ile tazminat davası açtı.Microsoft Korsanlara Ateş Püskürüyor

Davanın açılmasından önce, Microsoft için çalışan özel dedektifler birkaç kez Verisil tarafından kurtarma araçları ile birlikte satılan sökülmüş ikinci el COA etiketlerinden satın aldılar. Bunun ardından Microsoft savcılığa suç duyurusunda bulundu ve emniyet teşkilatı yetkilileri 2011 yılının Nisan ayında Verisil’e ait işyerine baskın düzenledi. Baskın sırasında üzerinde orijinal bilgisayar üreticisine ait ibarelerin silinerek tahrif edildiği iddia edilen çok sayıda sökülmüş ikinci el COA etiketi bulundu. Bunlar ile birlikte kurtarma CD’leri ve Microsoft kullanım kılavuzlarına yetkililer tarafından el konuldu.

Benzeri iki şirket de suçlu bulunmuştu 

Söz konusu dava bu konu ile ilgili çok yeni tarihte ceza mahkemeleri tarafından verilen iki ayrı ihlal kararını takiben açıldı.  Bunlardan ilki İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi tarafından verilen yeni bilgisayarlar üzerine ikinci el Windows COA etiketi yerleştirmenin geçerli bir lisanslama yöntemi olmadığı ve COA etiketlerinin bu şekilde kullanımının hukuka aykırı olduğu yönündeki ceza kararıydı. Bu ihlali gerçekleştiren Özdoğanay Bilgisayar Genel Müdürü’nün 5846 Sayılı Kanun hükümleri gereğince suçlu olduğuna hükmedildi. İkincisinde ise İzmir 12. Asliye Ceza Mahkemesi, Çobanoğlu Bilgisayar isimli firmanın iki ortağını müşterileri kandırmak maksadıyla üzerlerindeki bilgisayar üreticisi firmalara ait ibarelerin silinmiş olduğu Windows COA etiketleri sattıkları gerekçesiyle özel evrakta sahtecilikten suçlu buldu.

Avrupa Hukuku’ndaki emsal kararlar baz alınarak, Verisil aleyhine açılan bu davada, ikinci el sökülmüş Windows COA etiketlerinin kurtarma araçları ile birlikte olsun veya olmasın “lisans” olarak satılmasının Microsoft’un marka haklarını ihlal ettiği ve marka adına zarar verdiği gerekçesiyle tazminat talebinde bulunuldu. Bu şekilde satılan ürünleri edinen iyi niyetli müşteriler de farkında olmaksızın korsan Microsoft yazılımı yüklemiş bulunduklarından mağdur olarak değerlendiriyor.

Sahte yazılımlardan nasıl koruyacağınıza dair daha fazla bilgi almak, kaçak yazılımın nasıl tespit edileceği ve bundan nasıl sakınılacağına dair ipuçları için Microsoft’un sahtecilik ile mücadele için oluşturduğu http://www.howtotell.com internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.