iPhone’ların Özellikleri Kısıtlanacak Mı?

iphone1

Apple’ın geçen günlerde tanıttığı iOS 9’un en sevindirici özelliklerinden birisi hiç kuşkusuz iPhone 4s ve iPad 2 gibi çıkışının üzerinden 4 yılı aşkın zaman geçen eski modellerin bile güncelleştirmeyi alacak olmasıydı.

Yalnız güncelleştirmesi için cihaz desteğini iyice genişleten Apple, buna ek olarak kısıtlamaları da arttırmak zorunda kalmıştı. Şimdiye kadar kısıtlamaları işletim sistemiyle sınırlı tutan Apple artık uygulamaları da işin içine katacak.

Bundan önce Apple’ın yöntemi, işletim sistemini cihazların gücüne göre optimize; “İyileştirme” edip yayınlamaktı. Örneğin; “iOS x” sürümünün içerisinde bulunan bir uygulama veya özelliğinin iPhone 4’ün gücünü aşıyor oluşu halinde iPhone 4’e yönelik yayınlanan sürümde o uygulamaya yer verilmiyordu.

Apple, Android’den farklı olarak kapalı kaynak olduğundan tüm güncelleştirmeler doğrudan Apple tarafından yönetilip yayınlanıyordu.

iphone

Fakat işte iOS 9 ile birlikte bu sistemi devam ettirecek olan Apple, buna ek olarak uygulama geliştiricilerine de cihaz bazlı sınırlamalar getirecek.

Şöyle ki bundan böyle geliştiriciler tarafından yapılan uygulamalar alt sınıra sahip olacak. Örneğin; “X” uygulaması için 64-bit A7 yongaseti alt sınır olarak belirleneceğinden dolayı daha eski yongasetine sahip cihazlar tarafından yüklenemeyecek.

Bununla birlikte Google Play Store’da gördüğümüz; “Uygulama cihazınızla uyumlu değil’ türünden bir uyarı çıkmayacağını da söyleyebiliriz. Yani; Apple cihazınızla uyumsuz olan uygulamayı otomatik olarak listelemeden kaldıracak yani göremeyeceksiniz.

Facebook Bizi Öyle Bir İzleyecek Ki!