İnternet artık su ve elektrik gibi zorunlu ihtiyaç

f0049644e6e848bdadcc44aed9c9973f1

ABD yönetimi artık interneti de şehirlerin su ve elektrik alt yapısı gibi, zorunlu ihtiyaçlar sınıfına aldığını açıkladı. Beyaz Saray’ın düzenlediği genişbant internet fırsatları zirvesinden çıkan raporda, geniş bant internet erişminin su, elektrik ve kanalizasyon gibi artık tüm şehirlerin ve yerleşim birimlerinin temel ihtiyacı olarak kabul edilmesi tavsiye edildi. 

f0049644e6e848bdadcc44aed9c9973f[1]

Rapora göre, ABD’de 51 milyon vatandaşın 25 Mbps altında hızlarla internete erişmek zorunda kaldığı, bunun da söz konusu bölgelerde gelişimin yavaş kalmasına neden olduğu vurgulanıyor. Diğer bir deyişle, ABD hükumeti altı yeni yerleşim alanları planlarken, belediyelerden hizmet planları çıkarmasını isterken su, yol, köprü, elektrik ve kanalizasyon hizmetlerine yapılacak yatırımların yanında yerleşim bölgelerindeki geniş bant internet erişiminin iyileştirilmesi için de aksiyon almasını isteyecek. Genişbant internt hizmeti artık devletin vatandaşına ulaştırmak zorunda olduğu bir hizmet haline dönüşebilecek.

Bu gelişmenin ABD ile sınırlı kalmayacağını, dünyanın geri kalanında da genişbant internet erişiminin zorunlu alt yapı hizmeti haline dönüşeceği tahmin ediliyor. Elbette bu gelişmenin yasalaşması belki bir on seneyi bulacak ancak yakın gelecekte artık devletler tüm vatandaşlarına internet ulaştırmakla yükümlü olacaklar.