Dünyanın en büyük şirketlerinden Google’un, dünya genelinde seçkin üniversitelerde düzenlediği ‘Interview Training’ (mülakat eğitimi) Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) kampüsünde gerçekleştirildi. Google’ı temsilen San Francisco’dan Google Yazılım Mühendisi Selim Önal’ın verdiği seminere başta bilgisayar mühendisliği bölümü olmak üzere çok sayıda öğrenci katıldı.
Türkiye’de bilgisayar bilimi alanında çok başarılı öğrencilerin olduğunu ve birçoğunun basit bir hazırlık ile kesinlikle ABD de dahil yurtdışında başarılı bir kariyere sahibi olabileceğini söyleyen Selim Önal, “Fakat esas problem bu konuda bilinç ve farkındalık eksikliğidir” dedi. Özellikle üniversite öncesi eğitimde bu konuda çok büyük eksikliklerin olduğunu belirten Önal, şöyle devam etti: “Eğitime teknolojinin dahil edilmesi bence yanlış algılanıp, yanlış uygulanıyor. Ben eğitimin her şeyden önce insan odaklı olması gerektiğini düşünüyorum. Bundan benim anladığım da eğitimcinin mutlu, huzurlu, sağlıklı bir çalışma ortamının olması. Bunun sağlanmasının, akıllı tahtalardan, her öğrenciye son teknoloji tabletler verilmesinden daha önemli olduğunu düşünüyorum.
Eğitim kadrosu mutlu olduğu zaman ikinci adım olarak teknoloji üretme odaklı bir eğitim sisteminin düşülmesi gerektiğini belirten Önal, teknoloji eğitiminin çok daha erken yaşlarda verilmesi gerektiğini söyledi. Önal, “Öncelikle eğitimin erken aşamalarından itibaren iyi bir rehberlik servisi ile bu alanda ilgili, yetenekli öğrenciler belirlenmeli. Bu öğrencilerin kendilerini geliştirebileceği çok sayıda kitap ve internet sitesi mevcut ve bu kaynakların hitap ettiği yaş grubu da gitgide düşüyor. Artık ilkokul çağındakilerin bile programcılıkla tanışabileceği kaynaklar mevcut. Benim görüşüme göre öğrenciler ilk ve ortaöğretimde çok iyi bir temel bilim eğitimi almalı, lise düzeyinde de bilgisayar bilimine yavaş yavaş giriş yapılmalı” dedi.
Google’da çalışmak isteyenlere kendilerini nasıl bir sürecin beklediği yolunda ipuçları veren genç mühendis, sunum eşliğinde süreçle ilgili bilgiler paylaştı. Özellikle üniversite düzeyinde öğrencilerin daha cesur davranarak mülakatlara girmekten çekinmemeleri gerektiğini söyleyen Önal, Google‘ın işe alım ofisinin bu konuda çok fazla kaynağın mevcut olduğunu ve ilgili öğrencilerin bunları ve diğer şirketlerin benzer kaynaklarını takip etmelerinin faydalı olacağını ifade etti. Google için olmazsa olmazlar arasında ‘kültür’ faktörü geliyor. Bu Google için çok önemli diyen Selim Önal, şunları söyledi: “Google temelde iki şeye çok önem veriyor. Birincisi adayların Bilgisayar Bilimi alanında temellerinin çok sağlam olması gerekiyor, ikincisi ise Google‘un iş kültürünü iyi özümseyip bu ortamın onlar için ideal olup olmadığına karar vermeleri gerekiyor. Google‘ın eleştiriye çok açık, paylaşmayı, ortak üretmeyi teşvik eden ama bir yandan rekabetçi bir iş kültürü var.
Google’da doğrudan yönetici alımı yapılmıyor, belki çok çok istisna olursa ancak. Genelde adaylar mühendis olarak alınıyor, iki sene mühendis olarak çalışıyor, ardından yönetici yapılıyor. Zaman içinde bir ‘Google kültürü’ oluştu ve bu muhafaza edilmeye çalışılıyor. Google’da terfi düşünen biri, bunun için müracaat etmesi gerekiyor. Bu süreçte birlikte çalışmayan Google çalışanlarının oyları geçerli oluyor. Çünkü amiri veya kendi çalışma arkadaşları objektif olamayabilir”
Seminer sonunda öğrenciler Google Yazılım Mühendisi Selim Önal ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Önal ise, öğrencilere Silikon Vadisi’nden getirilen Google hediyeleri armağan etti.