Günümüzden 10 yıl sonrasında geliştirilebileceği söylenen kuantum bilgisayarını icat ettiğini iddia eden Kanadalı şirket, geleceğin bilgisayarını bulmuş olabilir.
Kuantum fiziği prensiplerine uygun olarak geliştirilen bilgisayarın içinin uzay boşluğundan 150 kat daha soğuk olduğu belirtiliyor. Aşırı ısınma sorununu bu şekilde çözen şirket bilgisayarın en karmaşık matematiksel denklemleri bile çözme kapasitesine sahip olduğunu söylüyor.
Kanadalı D-Wave 15 milyon dolarlık bir sermaye ile kurulmuş bir şirket. Bu şirket geliştirdiği cihazın bilgisayar dünyası için bir devrim olduğu yorumlarına yer veriyor. Bilgisayar kuantum fiziği temel alınarak geliştirilmiş durumda ve atomlar ile atomları oluşturan partiküllerin bileşimleri değiştirilerek geleneksel fizik kurallarının dışına çıkan D-Wave cihazının aynı anda birden fazla karmaşık hesaplamayı yapabildiği belirtiliyor.
Bilim dahisi olarak bilinen ünlü bilim adamı Albert Einstein, gelecekte geliştirilme ihtimali olan bu tür bir cihaz için “Çok ileride olabilecek ürkütücü bir adım” şeklinde ifadede bulunmuştu.
D-Wave tarafından üretilen cihaz bir telefon kulübesinden biraz daha büyük boyutlarda. Bu cihazın ne tür marifetleri olduğu henüz tam olarak bilinmiyor ancak önde gelen teknoloji firmaları çoktan yeni bilgisayarı inceleyebilmek için sipariş vermiş durumda.
Google ile NASA‘nın beraberinde, savunma sanayi firması Lockheed Martin’in de kuantum bilgisayarını sipariş verenler arasında yer alıyor. Çok uzun süredir devam eden kuantum bilgisayarını geliştirme aşamaları bugüne dek başarısız olmuş. Test edilen cihazların istenen seviyede veri işlemesi beklenen sürelerde gerçekleştirilememişti.
SÜPER BİLGİSAYAR’IN İLGİSİ ARTIYOR
Kanadalı firma D-Wave önce kuantum bilgisayarını geliştirebilmek için projesini sundu ve peşinden bu teknolojiyi hayata geçirmek için finansman bulmak için çaba sarf etti. Amazon sitesinin kurucusu Jeff Bezos ve CIA’in girişim sermayesi şirketi Q-Tel’in desteği ile 100 milyon dolarlık kaynak toplamayı başaran D-Wave‘in CEO’su Vern Brownell proje ile ilgili amaçlarını şöyle aktardı; “Yola çıkarken hedefimiz çok netti. Olabilecek en kısa zamanda ticari açıdan anlamlı tam kapasite çalışan bir kuantum bilgisayarı üretmek.”
Kuantum bilgisayar teknolojisini sunmak istediklerini belirten Brownell “Böylece daha önce çözümü imkansız olan problemler çözülebilecek” şeklinde devam etti.
Bu bilgisayarların bireysel kullanıcıları kapsamadığını belirten Brownell, şirketlere sunacağı fırsatlar ile tüm insanların hayatında ciddi değişiklikler yaratabileceğini vurguluyor.
Google bu bilgisayarı yapay zeka gelişimi için kullanacağını belirtiyor. Kredi kartı sahtekârlığı ve ses tanımlama gibi komplex sorunların çözümü için bu bilgisayarın devreye girmesi bekleniyor.
SoundCloud Twitter’a Satılıyor!