GeForce Titan X’e Tur Bindiren Ekran Kartı Satışta!

Nvidianın Pascal GP104’ü gözüktü

GeForce Titan X serisi, geçtiğimiz güne kadar dünyanın en güçlü ve yetenekli ekran kartı olarak gösteriliyordu. Ne var ki Nvidia’nın yeni mucizesi, ona rahatça tur bindirebilecek nitelikte.

Nvidia İcra Kurulu Başkanı Jen-Hsun Huang’un ağzından dinliyoruz: “Şu anda karşı karşıya kaldığınız şey, insanlık tarihinin en gelişmiş grafik yongası. Bu projeye, milyarlarca dolar masraf yapıldı. Fazlasıyla mesai harcadığımız GeForce GTX 1080, Titan X’den açık ara çok daha hızlı ve çok daha güçlü. Hatta bir örnek daha verelim: 980 SLI teknolojisiyle, iki en üst düzey ekran kartını birleştirseniz bile, GeForce GTX 1080’nin yanına dahi yaklaşamazsınız. Geliştirdiğimiz ekran kartı, tahayyül edebileceğiniz tüm rakiplerinden çok daha güçlü.”

geforcegtx1080 0393

GeForce GTX 1080; 16-nanometrelik teknoloji ile üretildi. Cihazın öcüleri 28 nanometrelik mimariden faydalanıyordu. Polaris yongalı teknoloji harikası Advanced Micro Devices ekran kartları ise 16 nanometrelik mimariye sahip.

GeForce Titan X, son teknoloji karşısında kaplumbağa gibi kalıyor. GTX 1080, SLI teknolojisiyle harmanlanmış iki GTX 980 yongasından çok daha hızlı olmasının yanı sıra, çok daha çevreci bir yapıya da sahip. GeForce GTX 1080, tüm gücüyle çalıştığında bile sadece ve sadece 86 watt talep ediyor. Eski amiral gemisi modellerinde bu rakam 140 watt düzeylerinde geziniyordu.

GeForce GTX 1080; GDDR5X teknolojisi, 10 Gbps veriye olanak tanıyan bant genişliği ve asgari 8 GB’lık belleği ile, zirvenin en tepesinde. Grafik yongasının çekirdek hızı ise, minumum 2,114 MHz olarak saptanmış. Eğer doğru soğutucu sisteme sahipseniz, bu rakam daha da ileriye taşınabiliyor.

Nvidia’nın son mucizesinin Amerika fiyatı 600 dolar (yaklaşık 1800 TL) olarak belirlenmiş. Bu rakam, ortalama bir PC ile yakın bir ücret anlamına gelse de, her kuruşuna değdiğini düşünüyoruz.