GameX 2016 Fiyaskoyla Sonuçlandı

Türkiye’nin en önemli oyun fuarı olarak gösterilen GameX 2016 fiyaskoyla sonuçlandı. Bugün son gününde olan fuar onlarca organizasyon hatasıyla oyuncuları bunalttı. 3 saat boyunca kuyrukta bekleyenlerin olduğu fuarda bazı firmaların gösterileri ise büyük eleştiri topladı. GameX 2016’da yaşananlar ve diğer tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Bazı kesimlerce Türkiye’nin en büyük oyun fuarı olarak lanse edilen GameX bu yıl Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlendi. 1-4 Aralık tarihleri arasında düzenlenen fuar şu an son gününde. Binlerce oyuncunun katıldığı, 12 yaşından küçük bazı çocukların ise anne babalarıyla birlikte geldiği fuar, onlarca fiyaskoya sahne oldu. Fuardan çıkan oyuncuların büyük kısmı GameX’i bir oyun fuarı olarak nitelendirmezken pek çok gazeteci de büyük eleştiriler getirdi.

Katılımcıların büyük kısmının 18 yaş altı olduğu fuar için çocuklar sabahın erken saatlerinden itibaren sıra beklemeye başladı. Çok uzun kuyrukların oluştuğu kapı önünde güvenlik görevlilerinin tavrı tepki çekti. Umursamaz bir tavırda olduğu iddia edilen görevlilerin yardımcı olmak istemezcesine davrandığı söyleniyor. Tek bir giriş kapısı üzerinden yapılan girişlerde içeriye girildikten sonra da uzun bilet kuyrukları yaşandı. Basın mensupları için de aynı giriş kapısı kullanılırken bazı basın mensuplarına yapılan muamele tepki çekti.

‘Oyun Fuarı Değildi’

14054181_1740216816219572_5954384537104154352_n

Oyun temelli bir fuarda oyun firmalarının ilgisinin az olması ise başka bir dikkat çeken konuydu. Microsoft’un kurduğu Xbox standı çok küçük bir alandayken Sony hiç stant kurmamıştı. En büyük stant ise bir epin satış sitesi olan epin.com.tr ve Yeşilyurt Game’e aitti. Hem dünya hem de Türk oyun sektörüne katkıda bulunan firmaların büyük kısmı fuara ya katılmamıştı ya da küçük alanlarda kalmışlardı. Fuarın büyük bir kısmında Youtube ve Youtube partner şirketleri bulunuyordu. Youtube tarafından açılan stantta ise Youtube Gaming’e hiç değinilmemesi dikkat çekti.

Pek çok oyuncu ve basın mensubu fuarı bir oyun fuarı olarak nitelendirmedi. Pek çok kişi fuarı oyuncuların bir araya geldiği ve Türk oyun sektörünün gelişmesini sağlayan bir merkez olarak nitelendirmedi. MSI ve Kingston-Logitech stantları dışında oyunculara yönelik pek etkinliğin yapılmaması ve TOGET gibi önemli kuruluşların küçük bir alanda kalması bunun yeğane sebebi olarak gösteriliyor.

En Büyük Tepkiyi Epin.com.tr Standı Çekti

gamex

Fuar alanında en çok alana sahip olan ve girişe çok yakın bir bölümde Epin.com.tr-Yeşilyurt Game standı bulunuyordu. Oyun içi kodlar satan firmanın fuardaki en büyük alanı almasını bazı oyuncular garipsedi. Bu denli büyük bir alanda Microsoft, Sony, MSI, Asus gibi firmaların bulunması beklenirken Epin.com.tr’yi görmek oyuncuları şaşırttı. Oyuncuların tepkisini ise yapılan dans gösterileri çekti. Epin.com.tr oyuncuları stantlarına çekebilmek için 3 dansçı ile anlaştı. Fuarın yaş skalasına uymayan dans gösterilerinin sergilendiği alanda izdiham oluşurken bu durum pek çok kişinin tepkisine neden oldu.img_0544

Dans gösterileri fuar hakkında en çok konuşulan konu haline gelirken en çok tepkiyi de bu konu çekti. Oyuncuları standa çekmek için daha doğru yolların kullanılması gerektiği herkesin hemfikir olduğu konu konumunda. Fuar çıkışında röportaj veren anne ve babalar, gördükleri görüntüden oldukça rahatsız olduklarını ve çocuklarını oradan uzaklaştırmak istediklerini söyledi. Ayrıca yaşı fuarın genel kitlesine göre biraz daha büyük olan pek çok kişi de oyuncuları standa çekmek için kullanılan yöntemi eleştirirken ‘hediyeler dağıtılarak, oyuna yönelik aktiviteler yapılarak standlar ilgi çekmeliydi’ dedi.

Dansçılar Eleştirilere Cevap Verdi

gamex yeşilyurt game epin.com.tr gamex2016

Olayın tepki ile karşılanması üzerine dansçılardan birisi Facebook hesabı üzerinden bir açıklama yaparak eleştirilere cevap verdi. Ancak eleştirin hedefinde kendisi ve mesleği değil Epin.com.tr’nin politikası bulunuyordu. Büyük çoğunluğunu 18 yaşının altındaki katılımcıların oluşturduğu bir fuarda daha farklı gösteri ve etkinliklerin yapılması gerektiğine dair eleştiriler vardı.

Fuar Çıkışı Röportajları

Fuar çıkışında röportaj veren bazı katılımcılar fuarı değerlendirdi. Gençlerin büyük kısmı yeterince tatmin olmadıklarını söylerken, Youtuber’ları görmek için gelen 10-12 yaşlarındaki çocuklar oldukça mutlu olduklarını belirtti. 12 yaşından küçük çocuklarına refakatçi olarak gelen anne ve babaları ise onlar kadar memnun değildi. Fuarın kalabalığından ve alanın küçüklüğünden yakınan aileler aynı zamanda dans gösterisinden de rahatsız olduklarını belirtti.  Bir anne ayırıca ‘Bazı firmaların stantları güzeldi. MSI, Vestel, Logitech, Microsoft ve Kingston stantları güzeldi’ dedi.Türkiye’deki diğer önemli oyun fuarı olan GİST ile karşılaştırıldığında ise çoğu kişi GİST’in eksiklerine rağmen GameX’ten daha iyi olduğunu söyledi.

 

Knack 2 Duyuruldu

The Last Of Us 2 Duyuruldu!


Yorumlar kapatıldı.