Doom VFR video inceleme

fark1

#İŞBİRLİĞİ

Doom VFR geldi! Bu kez UAC üssü ve Cehennem topraklarını sanal gerçeklik teknolojileriyle ziyaret ediyoruz. Başınız dönebilir!

Ve nihayet Doom VFR satışa sunuldu. Nihayet hafta sonu da geldi. Önce oyun kodunu girerek internetten indirmeyi denesem de, bağlantı hızı sebebiyle bundan vazgeçtim ve koca hafta sonunda yalnızca bir kere dışarı çıkarak oyunun fiziksel sürümünü aldım. Kurulumu tamamladım, oyuna daldım, başım da döndü tabii ve az evvel de oyunu bitirdim. Öyleyse şimdi bir şeyler yazmam gerekir diye düşündüm. İşte buradayım.

Yıllar sonra gelen sanal gerçeklik oyunu

Yukarıda, kapakta gördüğünüz fotoğrafı bizzat ben çektim. Solda, 1993 yılında çıkan Doom sanal gerçeklik oyununu görüyorsunuz. Daha doğrusu Shareware, yani kısıtlı sürümünü. Sağ tarafta ise, yeni çıkan VR oyununu. Tabii bu iki oyunun arasındaki süreçte John Carmack’ın özellikle Oculus Rift’i hedefleyerek hazırlamak istediği bir Doom 3 VR oyun projesi de vardı, her neyse…

UAC Mars üssünde bir şeyler feci halde ters gidiyor

Doom VFR’da UAC üssünde hayatta kalan son insanlardan birini kontrol ediyoruz ve kısa süre sonra o da hayatını kaybediyor. Bundan sonrasında ise, UAC Başkanı Samuel Hayden‘ın da katkılarıyla sibernetik bir karakter olarak UAC koridorlarında, zaman zaman da Cehennem topraklarında taban tepiyoruz. Evet, bu kez Doom Slayer’ı kontrol etmiyoruz. Amacımız ise, Cehennem’e açılan kapıları kapatarak yaratık akınını sonlandırmak. Peki bu o kadar kolay mı? Eğer hassas biri iseniz hiç de kolay değil.

“Her gecenin sabahında başım yine döner, döner…”

Ferdi Tayfur imzalı bu şarkının hemen sonrasında, oyuna geri dönelim isterseniz. Doom VFR’ı oynayabilmek için bir PS4 ve bir de PS VR gözlüğe ihtiyacınız var. Dualshock 4 ile gayet kolay kontrolleri bulunan oyun, kısa molalar verilerek oynandığında gayet akıcı ve eğlenceli. Eğer 10-15 dakikada bir mola vermezseniz başınız dönebilir ve oyun deneyiminiz zehir olabilir. Hele de VR oyunlara pek alışık bünyeniz yoksa daha dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

Oyunda toplamda 7 ana bölüm bulunuyor ve aşağı yukarı 15-20 dakikada bir molalar vererek 1 günde oyunu bitirebildim. Eğer sağlam bir bünyeniz varsa, tek seferde 3-4 saatte de oyunu tamamlamanız mümkün.

Kontrollerin gayet rahat olduğunu söylemiş miydim?

Oyunda isterseniz point n click olarak hareket edebilir, isterseniz de gamepad’teki yön tuşlarıyla daha özgür bir şekilde hareket edebilirsiniz. Yapımın ilk tanıtım videosunu izlediğimde, özgür hareket etme faktörü yoktu. Sadece önce bir bölgeyi seçiyor, sonra da o bölgeye ışınlanarak hareket ediyordunuz. Bu da gözüme oldukça kısıtlı gözükmüştü ve sevmemiştim. Ama biliyor musunuz, meğerse point n click şekilde bölgesel ışınlanarak hareket etmek çok daha mantıklıymış. Kendi adıma konuşmam gerekirse, bu yöntemle oyunu çok rahat oynayabildim. Yön tuşlarıyla hareket etmeye başladığımda ise sanki “ayağımın altından yer çekiliyor” gibi hissettim ve başım dönmeye başladı.

Doom VFR inceleme

Grafikler ve sesler

Doom 2016, id Tech 6 oyun motoruyla hazırlanmıştı ve çok güzel görseller sunuyordu. Bu oyun da Doom 2016 kadar olmasa da güzel görünüyor. Tasarlanan bölümlerin büyük kısmı zaten Doom 2016’dan tanıdık gelecektir. Tabii farklı bölümler de var. Yaratıklardan silahlara, seslerden müziklere kadar her şey Doom 2016 ile aynı. Zaten oyunun işleyişi de Doom 2016’nın zaman dilimiyle aynı.

Son sözlere gelecek olursak

id Software bence gayet iyi bir iş çıkarmış. “Şu an için” bakacak olursak, piyasada Doom VFR gibi kaliteli bir aksiyon VR oyunu pek yok. Gerek aksiyonu, gerekse de görsel kalitesiyle hoşunuza gideceğini düşünüyorum. Tabii Doom’un klasik haritaları, yaratık ve silahların 3D VR tasarımlarını inceleyebilmenize imkan sağlayan güzel detayları da unutmamak gerek.

Son olarak, oyunun HTC Vive sürümü de bulunuyor.

Artılar:

– Basit ve eğlenceli oynanış

– Güzel grafikler

– Etkileyici müzikler

Eksiler:

– Biraz daha uzun ve detay seviyesi biraz daha fazla olabilirdi.

App Store’un Gelirleri Çin’e Akıyor