DNA Tabanlı Bilgisayarlar Üretilebilecek

dna tabanlı bilgisayarlar

İngiliz bilim adamları DNA tabanlı bilgisayarlar üretilebilecek bir sistemin mümkün olduğunu kanıtladıklarını iddia etti. Bu bilgisayarlar günümüzdekilerden çok farklı prensiplerle çalışacak.

Prof. Ross. D. King liderliğinde Manchester Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı DNA tabanlı bir hesaplama cihazı geliştirdiğini açıkladı. Bu da DNA tabanlı bilgisayarlar için büyük bir adım olarak nitelendiriliyor.Günümüzde bilgisayarlar kendilerine verilen görevleri yerine getirmek için sınırlı sayıda işlemcinin gücüne bağlı olarak çalışıyorlar. DNA söz konusu olduğunda ise dört adet anahtar protein ile beyaz kan hücrelerine mikroplara saldırma emri verilmesinden saç uzamasına kadar çok çeşitli görevler yerine getirilebiliyor.

dna tabanlı bilgisayarlar

Prof. King, DNA molekülleri kullanan bir cihazın karşısına çıkan çok sayıda problemi aynı anda çözebilmek için farklı şekillere girip tümünü aynı anda yerine getirebileceğini belirtiyor. Prof. King, “Bir bilgisayarın labirentte bir yol ayrımına geldiğini düşünün. Elektronik bilgisayarlar öncelikle hangi yola sapacaklarını hesaplamak zorunda. Eğer yol doğru değilse geri dönmeliler. DNA tabanlı cihazlarda ise yol ayrımına gelindiğinde ikiye bölünüp aynı anda iki yol da takip edilebiliyor.” diyerek sistemin nasıl çalıştığını basit bir örnekle açıklıyor.

Elbette bu teknolojinin günlük yaşantımıza girmesi için henüz önümüzde daha uzun bir zaman var. En azından şu an için böyle bir teknolojinin geliştirilebileceğini öğrenmek bile önemli. Mevcut silikon tabanlı bilgisayarlar artık fiziksel sınırlarının sonuna yaklaştı. Daha yüksek hesaplama gücü ve hız için bilim adamları farklı yöntemler üzerinde çalışıyor. Kuantum bilgisayarlar ve DNA tabanlı sistemler bunlar arasında başı çekiyor.

Çocuklarına aldıkları ayıcık fidyeci oldu