Chromebooks, PC’nin Rolünü Çalıyor!

chromebook

PC temelli bilgisayarların satışı 2015’de yüzde 15 seviyesinde gerilerken; Chromebooks’un PC’den rol çalması dikkat çekti.

PC temelli bilgisayarlar, son 10 yılın en büyük düşüşünü yaşayıp, yüzde 15 seviyesinde geriledi. Bu düşüşteki etmenlerden biri de Google’nın Chromebook temelli bilgisayarları oldu.

Chrome işletim sistemi temelli bilgisayarlar; tüm PC pazarında yüzde 3 pay yakaladı. 2014 yılında bu rakam, yüzde 1.9 seviyesindeydi.

Acer Chromebook 11 CB3-131

Chromebooks, özellikle öğrenciler, düşük bütçeli kullanıcılar ve küçük işletmeler tarafından yoğunlukla tercih edildi. Dağıtımcı şirket IDC Araştırma Müdürünün açıklamasına göre, Google temelli bilgisayarların sevkiyatları 2014 yılına göre, neredeyse 2 kat arttı. Çin pazarı bu yükselişte önemli rol oynadı.

Yalnızca, 2015’in ilk çeyreğinde 5.7 milyon Chromebook, Çin’e ihraç edildi. 3 aylık bu rakam, 2014 toplamı 5.9’u aşacak niteliğe girdi.

Dünya çapındaki Chrome temelli PC sevkıyatı 276 milyonu buldu. 2011’de yüzünü gösteren işletim sistemi için, Apple hariç tüm PC üreticileri sıraya girdi.

Google’ın amacı düşük bütçeli PC pazarını tamamen ele geçirmek yönünde. Şirket, bu amaçta başarılı olacak gibi gözüküyor; zira gerek temel kullanıcılar gerekse küçük ve orta boy işletme sahipleri, söz konusu işletim sistemiyle donatılmış bilgisayarlara sıcak bakıyor.

Google, söz konusu işletim sistemiyle o kadar başarılı olmuştu ki; en büyük iki rakipten biri Microsoft, Windows 10 planını uygulamaya sunmuştu. Ancak Windows 10 temelli bilgisayarlar, “şimdilik” istenen payı elde edemedi.