Beyin’de neler oluyor?

beyin

Bilim İnsanları ilk kez uykunun rüya evresinde beyin hücrelerinin (nöron) hareketliliğini ölçmeyi başardı.

Araştırma sırasında geçirdikleri nöbetleri izlemek için beyinlerinin farklı bölgelerine elektrotlar yerleştirilen hastalardan uyanıkken bazı fotoğraflara bakmaları istendi.

Nir, “Fotoğrafları gördükten sadece 0,3 saniye sonra nöronlar, aşırı derecede aktif hale geliyor. Nöronlar, katılımcılar gözlerini kapatıp aynı fotoğrafı düşünmeye başladıklarında da hareketliliğini sürdürüyor.

Aynı hareketlilik, uyku sırasında da kaydedildi. Özellikle hızlı göz hareketi; “REM” uykusu sırasındaki göz hareketlerinden hemen sonra nöronlarda benzeri bir hareketlilik gözlemledik.

beyin

Bu evre, uykunun rüya görülen evresi diye konuştu. Bu arada elektrotlar sayesinde hızlı göz hareketlerinin rüyadaki görüntülerin değişmesiyle bağlantılı olduğu da ortaya çıkarıldı.

Nöronlardaki hareketliliğin doğmamış bebekler ve görme yetisini kaybetmiş kişilerin de REM uykusu sırasında neden gözlerini hareket ettirdiklerinin açıklanmasına yardımcı olduğuna dikkati çeken Nir: “Bir rüyadan diğerine geçerken beyindeki hareketlilik değişiyor ve bu değişim, göz hareketleriyle aynı anda oluyor” dedi.

GTA V rekor dağıtıma ulaştı!