ATV, Yaptığı Hatadan Dolayı Özür Diledi

Atv, geçtiğimiz akşamki ana haber bülteninde skandal olarak adlandırılabilecek bir habere imza atmış ve GTA 4 oyunun hilelerini FETÖ terör örgütünün şifreleri sanmıştı. Haberin yayınlanmasının ardından sosyal medyada espri konusu olan kanal dün akşamki yayınında tüm izleyenlerinden özür diledi. Duruma da açıklık getirilen 3.5 dakikalık özürde kendilerine küfür edenlere de sitem edildi.

15 Temmuz gecesinden beri Ahaber ve Atv ortak yayını devam ederken Cem Öğretir’in sunduğu ana haber bülteninde önceki gece bir skandal yaşandı. FETÖ terör örgütünün delilleri yok etmek için yok etmeye çalıştığı kitapları ve dokümanları gösteren haberde muhabir çöpün içinde bulduğu bir not defterinde yazanları terör örgütüne ait şifreler sandı. Muhabirin terör örgütüne ait şifreler sandığı not defterinde Rockstar’ın efsane oyunu GTA’nın şifreleri yazıyordu. GTA 4’ün çeşitli şifrelerinin yazdığı not defterini muhabir, terör örgütünün şifreleri olarak anons etti.

Muhabir ve kameraman oyunu bilmediği için durumun farkına varamadı. Ancak işin vahim kısamı bundan sonra gerçekleşti. O haber ve görüntüler haber merkezinde hazırlanırken hiçbir editör durumun farkına varmamış ve haber o şekliyle yayınlanmış. Atv’nin ana haber sunucusu Cem Öğretir’in ifadesiyle ‘haber yayınlandıktan hemen sonra durumu fark ettik ancak artık çok geçti’. Haber yayınlandıktan sonra Atv sosyal medyada alay konusu oldu ve herkes yapılan bu skandalı konuşmaya başladı. Sadece sosyal medyada değil diğer yayınlarda da alay konusu olan ve ağır eleştiriler alan kanalının özür dileyip dilemeyeceği merak konusuydu.

Bir sonraki gece ise Cem Öğretir ana haber bülteninde özür diledi. Söze ‘sırada bir özür var’ diye başlayan Öğretir sözlerine ‘ bu özür dün akşam Atv ana haber bülteninde yaptığımız bir büyük hatayla ilgili. Seyircimize bir  özür borcumuz var.’ diyerek devam etti. ‘ Terör örgüsü FETÖ üyelerinin kaçarken ellerindeki pek çok dokümanı, kitapları hatta Kuran-ı Kerim’leri çöpe attığını göstermiştik. Muhabir arkadaşımız çöpte bir de not defteri bulmuştu. O defterde hileler diye bir başlık ve onun altında da yazılar vardı. Silah, zırh, tank gibi. 15 Temmuz gecesini çağrıştıran o notları muhabir arkadaşımız Özlem Aktay, darbe kalkışmasına ilişkin şifreler olarak yorumladı ancak bir hata yaptı. O hata orada kalmadı ve editöryel kadro olarak bizim de gözümüzden kaçtı. Ve haber yayınlandı. Hatayı haber yayınlandıktan hemen sonra fark ettik. Ben de hatanın farkına vardım, arkadaşlarım da farkına vardı ama artık çok geçti. O notlar aslında oyun meraklılarının çok iyi bildiği bir oyunun, GTA’nın hileleriydi. Ancak muhabir arkadaşımız bunu bilmiyordu. Haber yayınlandıktan sonra sosyal medyada espri konusu oldu. Haksız değil o eleştiriler elbette. Bizim mesleğimizin cilvelerindendir bu tür şeyler. İşimizi hatasız yapmak için de azami gayret gösteriyoruz. Ama yanıldığımız da oluyor. Çünkü olağanüstü bir  süreçten geçiyoruz. Normalde çalıştığımızdan çok daha uzun yayınlar yapıyoruz.’ dedi.

‘Arkadaşımızın annesi babası kalmadı’

Atv’yi sosyal medyada eleştirirken dozu kaçıran ve çalışanların anne-babalarına küfür edenleri de ne olursa olsun mazur görmek mümkün değil. Cem Öğretir sözlerinin devamında arkadaşlarının hem mesleki açıdan hem de sosyal medya üzerinden gelen kırıcı cümleler yüzünden üzgün olduğunu ifade etti.  Zira bu tür durumlarda eleştiri ile hakaret arasındaki farkın bilinmesi ve korunması bu  oldukça önemli.

Bu İlk Hataları Değil

Cem Öğretir her ne kadar yorgunluk ve çok çalışma gibi mazeretleri öne sürse de Atv’de daha önce Google’ın sürücüsüz bisiklet şakası gerçek sanılıp ciddi bir şekilde haber yapılmıştı. Aynı şekilde Minecraft’ın yasaklanması konusunda da hatalı haberleri mevcuttu. Bu nedenle bu hatayı yorgunluk diyerek geçebilmek pek mümkün değil.

Cem Öğretir kişisel olarak teknolijiyi  ve elektrikli  ‘oyuncakları’ seven, uğraşmaktan zevk alan birisi. Hatta eşi Seda Öğretir’de bir yayında bu durumdan yakınmış ‘evin her tarafını değişik ledlerle döşüyor’ demişti. Teknoliji ile arası iyi olan bir bir sunucunun yönetiminde olan bültenlerde bu tür hataların yaşanması elbette pek kabul edilebilir değil. Umarız Atv editöryel kadrosunu uyarır ve teknoloji, oyun gibi konularda bilgili editörleri bünyesine katar. Kendi medya grubu içerisindeki teknoloji gazetecilerinden de bu konu da yardım alır. 

Windows 10’dan Büyük Sürpriz!