ARM Cortex-A57 Temelli İlk Hadoop Denemesi Gerçekleştirildi

amd

ARM Cortex-A57 temelli ilk Hadoop denemesi AMD Opteron A-Serisi platformunda gerçekleştirildi.

AMD geçtiğimiz hafta ilk defa ARM Cortex-A57 temelli AMD Opteron A-Serisi üzerinde Apache Hadoop teknolojisinin halka açık bir gösterimini gerçekleştirdi. AMD’nin kıdemli kurumsal üyesi Leendert van Doorn, JavaOne konferansında düzenlenen teknik bir oturumda, firmanın geliştirilen AMD Opteron A-Serisi sunucu yazılım ekosistemine Java temelli bir depolama ve büyük ölçekli veri işlemcisi olan Hadoop teknolojisini nasıl dahil ettiğini anlattı. Oracle Java Ürünleri Yönetimi ve Nesnelerin İnterneti Başkan Yardımcısı Henrik Stahl ise sahnede van Doorn’a katılarak Oracle’ın AMD’nin 64-bit ARM sunucu mimarisine verdiği desteği anlattı.

amd

Öncelikli olarak büyük veri analizlerinde kullanılmak üzere geliştirilen dağıtık işlem teknolojisi Hadoop, hızla gelişen ve 2020 yılına kadar değeri 50 milyar dolara kadar çıkması beklenen bir pazara sahip. 64-bit ARM temelli sunucu ve Hadoop teknolojisi birlikteliği, ARM temelli sunucu kümeleri arasında dağıtık işlem sağlayarak değişen büyük ölçekli bilgi işleme ekonomisini hızlandıracak nitelikte tasarlandı. Yakın zamanda pazara sunulan AMD™ Opteron A1100 geliştirme platformunda Apache Hadoop’un Oracle JDK üzerinde nasıl çalıştığını gösteren Leendert ayrıca, Red Hat sponsorluğunda Fedora Topluluğu ve OpenSUSE projesini destekleyen topluluk tarafından sağlanan Fedora teknolojisi temelli Linux ortamlarında çoklu devrelerin de aynı şekilde çalıştığını gösterdi.

AMD-Opteron-A-Serisi

“Bu gösterim AMD’nin ARM sunucuları için standartlara uygun dayanıklı bir ekosistem geliştirme konusundaki öncülüğünü kanıtlıyor” diyen van Doorn, “AMD Opteron A-Serili işlemciler tarafından desteklenen sunucular Hadoop teknolojisi için uyumlu olmalarının yanı sıra yüksek verimli dağıtıklaştırılmış işlem platformu sunuyor. Sunucular ayrıca kalıcı ve ekonomik bir depolama platformunu iki katına çıkartma seçeneği de sunabiliyor” diye ekledi.

amd-a-series-processor

AMD, x86 ve ARM mimari çevrelerinde kusursuz sanal yazılım ve araç entegrasyonu sunarak sunucu ekosisteminde yeniliklerin itici gücü olmaya devam ediyor. ARM, Linaro, Oracle, Red Hat ve SUSE gibi iş ortakları sayesinde AMD, kullanıcılara ARM temelli uygulamalar ve çapraz platform desteği için eksiksiz geliştirme ortamına erişim imkanı sağlıyor.

Microsoft Android Wear Klavyesi Yayınladı