Apple reklam stratejisi bu kadar da olmaz dedirtti: Saman altından su yürütüyor

Apple uygulama içi ödeme sistemi 9 Aralık'a kadar değişecek

ABD’li teknoloji devi Apple reklam stratejisi ile büyük bir tepki topladı. Şirketin gizliden bazı reklamlar verdiği ortaya çıktı. Hadi gelin konuyla alakalı merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.

Apple reklam stratejisi bugüne kadar pek bilinmiyordu. Mesela birçok yerde akıllı telefonların reklamları görülürken Apple genelde çok fazla reklam vermeyi sevmiyor. Ancak şirketin Google üzerinden son derece gizli bir şekilde reklam dağıttığı görülüyor. Üstelik bunu yaparken kullandığı sistem oldukça tuhaf.

Dünyanın en büyük teknoloji devleri içerisinde yer alan Apple, Google üzerinden bazı reklamlar veriyor. Ancak bu reklamlar kendi adına olmuyor. Daha çok App Store platformunda yer alan geliştiriciler adına bazı reklamlar veriliyor. Bu reklamların ana özelliği ise App Store platformuna yönlendirmesi. Peki Apple neden geliştiriciler adına reklam vermeyi tercih ediyor?

Apple reklam stratejisi tepki topluyor

Apple tarafından uygulanan bu stratejinin temel amacı kullanıcıları App Store platformuna yönlendirmek. Burada yaklaşık yüzde 30 oranında komisyon alabiliyor. Mesela Amazon veya Spotify gibi web sitelere üyelik yapıldığında kullanıcıdan komisyon almıyor. Ancak App Store üzerinden bu sitelere üyelik yapılırsa bu durumda çeşitli komisyonlar alınıyor.

Apple reklam stratejisi

Forbes tarafından aktarılan bilgilere göre Apple uygulama içi satın alımlarda rekor kırmak için bu tür yöntemlere başvuruyor. Epic Games davası aslında tam olarak buna benzer bir nedenden ortaya çıkmıştı. Şirket App Store üzerinden yüklü miktarda komisyon alıyordu. Epic Games oyunlardan ücret almak için kullanıcıları kendi web sitesine yönlendiriyordu. Ancak Apple bunu kabul etmiyordu. Apple reklam stratejisi bununla aynı doğrultuda.

Apple,bir davayı çözmek için 30 milyon dolar teklif etti

Google platformlarında şirketin bu tür reklamlar vermesi büyük tepki aldı. Muhtemelen önümüzdeki günlerde bu konu daha fazla tartışılacak. Peki siz Apple tarafından izlenen bu strateji hakkında ne düşünüyorsunuz?