Apple çalışan haklarını ihlal ettiği iddiası ile karşı karşıya

Apple "şimdi al sonra öde" haApple bu hizmetin fişini çekiyoryal kırıklığı yarattı

Bloomberg’in bildirdiğine göre, Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu (NLRB), Apple hakkında bazı suçlamalarda bulundu. İşte detaylar.

Kurum, Apple kurallarının işçi haklarını ihlal ettiğini iddia etti. Bir sözcü yaptığı açıklamada, şirketin eylemlerini ve yöneticilerin açıklamalarını “çalışanların haklarını kullanmasına müdahale etme, onları kısıtlama veya zorlama eğiliminde” olarak nitelendirdi. Teknoloji devinin hali hazırda bir süredir çalışanları ile problemleri mevcut ancak şimdi şirketi suçlayan başka kurumlar da ortaya çıkmaya başladı.

Apple çalışan haklarını ihlal ettiği iddiası ile karşı karşıya

Karar, eski çalışanlar Cher Scarlett ve Ashley Gjøvik’in şikayetlerinden kaynaklanıyor. Scarlett, Apple çalışma kurallarının iş yasalarını ihlal ederek “çalışanların ücretleri, saatleri veya diğer istihdam şartlarını veya koşullarını tartışmasını yasakladığını” iddia etti. Bu arada eski çalışalar, CEO Tim Cook tarafından gönderilen bir e-postadan da söz etti. Maile göre şirket içinden bilgi sızdırıanlara ciddi anlamda bir cezadan söz ediliyomruş. Gjøvik, şirktin personelin iş bilgilerini ifşa etmesini, muhabirlerle konuşmasını ve diğer eylemleri yasaklayan politikalarının da yasa dışı olduğunu iddia etti.

Söz konusu e-postada Cook, “ister ürün IP’si ister gizli bir toplantının ayrıntıları olsun, gizli bilgilerin ifşa edilmesine müsamaha göstermiyoruz” ifadelerini kullanmış.  Apple henüz konuyla ilgili yorum yapmadı, ancak bir şirket avukatı daha önce şöyle demişti: “Şirket, çalışanların sosyal adalet konularından maaş ödemeye kadar çeşitli konularda duygu ve düşüncelerini paylaşmalarına izin verilmesinin yanı sıra teşvik edildiği açık ve kapsayıcı bir çalışma ortamını teşvik ediyor.” Dolayısıyla şirketin suçlamaları kabul ettiğini söyleyemeyiz. Gjøvik, gizli bilgileri sızdırdığı için 2021’de Apple tarafından kovuldu.

Paycell, Alternatif SuperApp ile ortaklık anlaşması imzaladı