Microsoft’un Activision Blizzard anlaşması tehlikede

Activision Blizzard, personel şikayetiyle karşı karşıya

Microsoft’un 68.7 milyar dolarlık Activision Blizzard anlaşması tehlikeye girdi. Oyun dünyasında dengeleri değiştirecek bu dev anlaşmaya izin verilmeyebilir.

Hatırlayacağınız gibi bu yılın başında oyun dünyasında dengeleri değiştirebilecek büyüklükte bir anlaşma imzalanmış ve 68.7 milyar dolarlık bu anlaşma ile Microsoft, oyun dünyasının en büyük stüdyolarından Activision Blizzard’ın yeni sahibi olmuştu. Başta Call of Duty serisi olmak üzere çok satan pek çok oyunun sahibi olan Activision’ın Microsoft tarafından satın alınmasının oyun dünyasında dengeleri epey değiştireceği uzun süre konuşulmuştu.

Ancak bu dengeleri değiştirme potansiyeli, aynı zamanda anlaşmanın önünde bir engel olarak da duruyor. Çünkü her ne kadar Microsoft ve Activision Blizzard yönetimi anlaşmış olsa da bu anlaşmanın tamamlanması için yetkili mercilerden de izin alınması gerekiyor. Bu aşamada da devreye tekelleşme karşıtı önlemler giriyor. Yani yetkili merciler, bu anlaşmanın oyun dünyasında haksız rekabet yaratacağına karar verirse, iki şirketin anlaşmasının bir anlamı kalmıyor. Çünkü bu izinleri alamazlarsa anlaşma tamamlanamıyor.

Bu yüzden Microsoft, bu yılın başından beri bu anlaşmayı geçirmek için sıkı bir çalışma yürütüyor. Hatta hatırlarsanız şirket daha birkaç gün önce Sony’ye bir teklif yaparak Call of Duty’nin 10 yıl daha PlayStation’da kalmasını garantileyen bir anlaşma önerdi. Ancak Microsoft’un tüm çabalarına rağmen anlaşma tehlikeye girmiş durumda. Çünkü gelen son haberlere göre FTC, yani bu anlaşmayı denetleyen yetkili kurum, Microsoft’un argümanlarını çok da ikna edici bulmadı ve anlaşmaya onay vermemeyi düşünüyor.

Microsoft, Activision Blizzard hakkında açıklama yaptı

Politico tarafından paylaşılan habere göre FTC, Microsoft’un Activision Blizzard anlaşmasına engel olmak için bu anlaşmayı mahkemeye taşımaya hazırlanıyor. Politico’nun içeriden aldığı bilgilere göre FTC antitröst yasalarını gerekçe göstererek bu anlaşmanın tamamen iptal edilmesini talep edecek. Elbette Microsoft bu anlaşmayı geçirmek için FTC ile mahkemede karşı karşıya gelecektir ancak bu anlaşmanın mahkemeye taşınması halinde Microsoft’un istediği kararın çıkmaması da pekala mümkün. Zaten Microsoft da bu yüzden dava mahkemeye taşınmadan FTC’yi ikna etmeye çalışıyordu. Ancak görünen o ki bu çaba yeterli olmamış.

Hive, Twitter’dan kaçanların yeni adresi oldu