No Man’s Sky’ın fiyatı tartışma yarattı

no mans sky

Video oyun dünyasında büyük heyecan yaratan oyun olarak tanınan, tamamen matematik formülü ile anlık olarak hesaplanarak yaratılmış sonsuz bir evrene sahip olacağı vurgulanan video oyunu No Man’s Sky’ın çıkış tarihi ve fiyatı belli oldu, oyun Steam üzerinde ön siparişe de açıldı.

No-Mans-Sky[1]

22 Haziran tarihinde piyasaya çıkacağı açıklanan oyunun fiyatı ise 60 dolar olarak belirlendi. Ancak Steam’de ön siparişe çıkan oyun Türk oyunculara ilk günde 79 TL fiyat etiketiyle sunulurken, gece yarısından sonra fiyat 150 liraya yükseldi.

Oyunun Türkiye fiyatının aniden yükselmesi Türk oyunseverler arasında tartışmalara neden olurken, dünyada da 60 dolarlık fiyatı yüksek bulan oyuncular konuyu video oyun forumlarında zirveye taşıdı.

AAA klasmanındaki video oyunları için tercih edilen 60 dolarlık fiyatın No Man’s Sky gibi bağımsız bir yapımcı tarafından hazırlanmış, başarı potansiyeli tartışmalı bir oyun için fazla olduğu görüşü ön plana çıktı. Büyük televizyon reklamları veren, yüzlerce çalışanı bulunan dev oyun dağıtımcılarının dağıttığı Call of Duty gibi markaların tercih ettiği 60 dolarlık satış fiyatı, video oyun piyasasında en üst seviye fiyatlandırma olarak kabul ediliyor ve oyun için yapılan dev reklam/pazarlama, geliştirme, dağıtım masrafları göz önüne alındığında, fiyat normal kabul ediliyor.

Ancak küçük bir bodrum katında çalışan birkaç kişiden oluşan bir ekibin yarattığı, dev boyutlarda masrafı olmayan No Man’s Sky için belirlenen 60 dolar oyunseverlerin tepkisine neden oldu ve bu tepki oyunun çıkış tarihi yakınlaştıkça daha da artabilir.

Bu arada oyunun içeriği hakkında hala detaylı bir bilgi bulunmuyor. Oyunda bir senaryo olup olmayacağı bilinmiyor ve oyundaki fraksiyonlar, çatışmalar, karakterler, silahlar, gemiler, oyun içi nesneler hakkında hala basına bilgi verilmiş değil. Bu da, oyunun içerik olarak fazlasıyla “boş” olabileceği korkusunun öne çıkmasına neden oluyor. Fiyatlandırmaya gelen tepkinin bir nedeni de bu korku.

AMD, Intel’den Rol Çalmaya Niyetli!