Fiat Linea İnceleme!

fiat linea new

Üretimine, 2007 yılının Mart ayında başlayan Linea, Fiat’ın Bursa fabrikasında hayat buldu. C sınıfı olarak tanımlanan araç, Fiat Marea’nın yerini aldı. Grande Punto, Fiorino, Opel Corsa D ve Meriva B ile aynı platformu paylaşan araç, Fiat’ın en büyük aile aracı unvanını taşıyor.

Linea, 4,560 milimetrelik uzunluğuyla sınıfının en büyükleri arasında. 2007’de piyasaya çıktığında 90 beygirlik 1.3 Multijet dizel ve 77 beygirlik 1.4 benzinli motor seçeneklerine sahipti. Motor ailesine daha sonra 120 beygirlik 1.4 T-Jet benzinli ve 105 beygirlik 1.6 Multijet dizel de dahil oldu.

Fiat Linea, İtalyan firmanın global politikası doğrultusunda Türkiye’de üretilip, Rusya, Hindistan, Tayvan ve Brezilya pazarlarında piyasaya sürüldü. 2012 yılında makyaj operasyonundan geçen araç, ülkemizde olduğu gibi, söz konusu ülkelerde de ciddi bir müşteri potansiyeline sahip. Bu başarıdaki en büyük etkenler, aracın genişliği,şık tasarımı ve başlangıç seviyesinden itibaren tatmin edici donanımı olarak görülüyor.

fiat linea a%C4%9Fustos kampanyas%C4%B1

Fiat Linea Active’de çift havayastığı, ABS, EBD, klima,  dört elektrikli cam ve CD çalar bulunurken; Dynamic versiyonunda bunlara ek olarak; elektrikli ve ısıtmalı yan aynalar, sis farları, gövde rengi kapı kolları, Emotion versiyonunda ise 15 inç jantlar, Bluetooth sistemi, 15 inç alaşım jantlar sunuyor. Blue-Me uygulaması sayesinde, sürücü gözünü yoldan ayırmadan kısa mesajlarını, sesli olarak dinleyebiliyor.

1.4’lük 8 valflı 77 beygirlik motor, Linea’yı taşımakta zorluk çekiyor. Vites oranları uzunluğu da sürüş keyfini törpülüyor ve otomobil, 100 kilometre/saat hıza 14.7 saniyede ulaşabilirken; son hızı 165 kilometre/saatte kalıyor. 1.3’lük Multijet motor kullanım açısından daha keyifli ve aracı, 100 kilometreye 13.5 saniyede taşıyor. 1.4’lük T-Jet motor ise rakiplerinin çoğundan iyi performans göstererek 8.5 saniye 203 kilometre/saat rakamlarını görüyor.

Fiat Linea’nın en çok eleştirilen yönleri arasında işçilik bulunuyor. Tasarımda sert plastik kullanılmış ve 50.000 kilometreye doğru gerek plastik aksamda, gerekse döşemelerde kayda değer aşınmalar oluşabiliyor. Emotion sürümündeki deri aksam ise nispeten daha sağlam.

Linea müşterilerinin diğer şikayetleri arasında direksiyon kutusu yer alıyor. Direksiyon kutusu gereğinden fazla ses yapabiliyor ve kullanıcıları rahatsız edebiliyor. Araçta paslanma sorununa hemen hemen hiç rastlanmazken, balatalar 50.000 kilometre seviyesinde aşınmaya başlıyor. Bu da, otomobil sahibine külfet getirebiliyor.

Linea, bir aile otomobili olduğu için yumuşak süspansiyonlar tercih edilmiş. Virajları, platform kardeşleri Punto veya Corsa kadar sevmese de, sahibine yüksek konfor sunuyor. Yüksek hızlarda bile lastik ve rüzgar sesine çok rastlanılmıyor.

Benzinli motorlar çok tutumlu olmasa da, gerek 1.3 gerekse 1.6 multijet motorlar düşük tüketimiyle sahiplerini sevindiriyor. 1.3 multijet motor, 100 kilometre ortalama 4.9 litre mazot yakarken, 1.6 litre multijet motorsa, daha yüksek performansına rağmen sadece 5 litre mazotta kalıyor. Eğer performans ve uygun tüketimi aynı anda arıyorsanız, 1.6 litre dizel seçeneğini gönül rahatlığıyla önerebiliriz.

Geniş ailelere hitap eden Linea, Euroncap testlerine girmemiş. Bu biraz can sıksa da, aynı platformu (General Motors’un geliştirdiği Gamma) paylaşan Opel Corsa ve Fiat Grande Punto’nun 5 yıldız alması gönlünüzü nispeten ferahlatabilir. Fren performansı, 100 kilometre süratte 38 metre seviyelerinde ve modern araçlara uygun.

Linea’nın geniş ailelere hitap ettiğine az önce değinmiştik. Devasa bagaj hacmi de bunu kanıtlar nitelikte: 500 litre. Yükleme eşiğinin geniş olması rahatlık faktörü. Bagaj, B sınıfı platformdan üretilip C sınıfına geçmiş bir model için son derece yeterli.

Eğer performans tutkunu değilseniz; genişlik, şıklık, bagaj hacmi, uygun fiyat ve tatminkar donanım arıyorsanız, Fiat Linea beklentilerinizi rahatlıkla karşılayacak bir otomobil. Ancak özellikle balataların çabuk yıpranmaması için sert kullanımlardan kaçınılmalı. Torpido temizleme sütleri ve çeşitli bakım maddeleri kullanılarak aracın plastik ve deri ömrü de uzatılabilir.