Akıllı telefonlar ile Epilepsi tehlikesi

epilepsi a

Günlük hayatımızın hemen her anında akıllı telefonlarımızı yanı başımızdan ayırmayız.Bu durum zorunluluk gibi gözükse de epilepsi hastalığına yakalanma riski nedeni ile bu duruma biraz önlem almalıyız.

Epilepsi hastalığı beyin içinde bulunan sinir hücrelerinin normalin dışında bir elektro-kimyasal boşalma yapması sonucu ortaya çıkan nörolojik bozukluk, hastalıktır. Beynin normalde çalışması ile ilgili elektriğin aşırı ve kontrolsüz yayılımı sonucu oluşur. Sıklıkla geçici bilinç kaybına neden olur.

epilepsi-2

Epilepsi nöbetleri farklı şekillerde ortaya çıkar. Bazı nöbetlerden önce korku hissi gibi olağan dışı algılamalar ortaya çıkarken, bazı nöbetlerde kişi yere düşebilir, bazen ağzı köpürebilir.Türk Nöroloji Derneği ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, epilepsinin bilinmeyen, ürkülen ve çok fazla ön yargıyla bakılan bir hastalık olduğunu söyledi. Epilepsi’nin beynin elektriksel işlevinde bir bozulma ile ortaya çıkan ve tuttuğu bölgeye göre farklı belirtiler verebilen hastalık olduğunu anlatan Öztürk, rahatsızlığın kendisini ilk başlarda sadece küçük göz dalmalarıyla gösterebileceğini ileride bedenin kasılması gibi ciddi sorunlar ile ilerleyerek gelişebileceğini aktardı.

Profesör Şerefnur Öztürk akıllı telefonların çok küçük yaşlardan itibaren kullandığını ve bunun önüne geçilmesi gerektiğini belirtiyor.En azından belirli saatlerde veya kısıtlı bir zaman bilimi için kullanmalarını söylüyor. Çünkü aşırı elektriksel ve görsel ışığa maruz kalmak epileptik odağı uyandırabileceği gibi öğrenme mekanizmalarını da negatif yönde etkileyebiliyor. Teknolojinin sunduğu olanakların çocuk ve gençlere zarar verici değil yararlı olabilmesi için bu tür önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyor.

 

Be My Eyes kullanıcıları artıyor